Ose Pepa lanumeamata ua mae'a e mafai ona fa'aleagaina ai lau tafaoga, o mea ia e tatau ona e iloa

O le faimalaga ma se pepa lanu meamata ua maeʻa e masani lava o se manatu leaga, ma Sheila Bergara naʻo le aʻoaʻoina o lenei mea i le auala faigata.
I le taimi muamua, o fuafuaga a Bergara ma lona toʻalua mo se tafaoga i le teropika na faʻafuaseʻi ona faʻaiʻu i le United Airlines check-in counter.O iina, na faailoa atu ai e se sui o le kamupani vaalele ia Bergara e le mafai ona ia ulufale atu i Mekisiko mai le Iunaite Setete i luga o se pepa lanumeamata ua maeʻa.O le taunuuga, na teena e le United Airlines le ulu atu o le ulugaliʻi i le vaalele i Cancun.
Na ta’ua e le to’alua o Sheila, o Paul, na sese le kamupani va’alele i le te’ena o le ulugali’i o le malaga atu ma fa’aletonu ai a la fuafuaga mo tafaoga.Sa ia finau o le toe fa’afouina o le pepa lanumeamata a lona to’alua e mafai ai ona malaga atu i fafo.Peitai e lei ioe United ma manatu ua tapunia le mataupu.
E manao Paul ia United e toe tatala lana faasea ma ioeina na ia faia se mea sese na alu ai le $3,000 e toe faaleleia.
Na ia talitonu o le mea moni na lele le ulugalii i Mekisiko i le aso na sosoo ai i luga o le Spirit Airlines e faʻaalia ai lana mataupu.Ae a ea?
O le tautotogo na teʻa nei, na talia ai e Paul ma lona faletua ia valaaulia mo se faaipoipoga ia Iulai i Mekisiko.Ae ui i lea, o Sheila, o se tagata nofomau tumau i le Iunaite Setete, sa i ai se faafitauli: o lana kata lanumeamata faatoa uma le aoga.
E ui i le mea moni na ia talosaga mo se pemita nofomau i le taimi, o le faagasologa o le faamaoniga na alu i le 12-18 masina.Sa ia iloa o le kata lanu meamata fou e foliga mai e le taunuu i le taimi mo le malaga.
O le tagata malaga tuai o Paul na faia sina suʻesuʻega e ala i le faitauina o se tusi taʻiala i luga o le upega tafaʻilagi a le konesula Mekisiko.E tusa ai ma lenei faʻamatalaga, na ia filifili ai o le pepa lanu meamata a Sheila ua maeʻa e le mafai ona taofia o ia mai le alu i Cancun.
“A o matou faatalitali mo le pepa lanumeamata fou a loʻu toalua, na ia mauaina se pepa I-797.O lenei pepa na faʻalauteleina le pepa lanu meamata tuutuuga mo le isi lua tausaga, ”o le tala lea a Paul ia te aʻu."O lea matou te leʻi faʻamoemoeina se faʻafitauli ma Mekisiko."
I le mautinoa o loʻo lelei mea uma, na faʻaaoga ai e le ulugalii le Expedia e tusi ai se vaalele e le malolo mai Chicago i Cancun ma tulimatai atu i se malaga i Mekisiko.Ua latou le toe manatu i kata lanu meamata ua uma le aoga.
Seʻia oʻo i le aso latou te sauni e alu i se malaga i le teropika.Talu mai lena taimi, o le malaga i fafo ma se pepa lanu meamata ua maeʻa e manino lava e le o se manatu lelei.
Na fuafua le ulugali’i e inu le lama niu i le matafaga o le Karipiane a’o le’i o’o i le aoauli, ae taunuu loa i le malaeva’alele i lea taeao po.O le aga’i atu ai loa i le fa’atau a le kamupani va’alele a le United Airlines, sa latou tu’u uma atu pepa uma ma fa’atalitali ma le onosa’i mo le ulufale atu.E leʻi faʻamoemoeina se faʻalavelave, na latou talatalanoa aʻo taina le sui soʻo i luga o le piano.
Ina ua le tuuina atu le pepa ulufale ina ua mavae sina taimi, na amata ona mafaufau le ulugalii po o le a le mafuaaga o le tuai.
Na tilotilo a'e le sui fe'ai mai le lau komepiuta e momoli atu le tala leaga: E le'i mafai e Sheila ona malaga i Mekisiko i se kata lanu meamata ua uma le aoga.O lana tusifolau Filipino aoga e taofia ai foi o ia mai le faia o faiga malaga i Cancun.Na taʻu atu e sui o le United Airlines e manaʻomia se visa Mekisiko e alu ai i le vaalele.
Na taumafai Paulo e fefulifulisaʻi ma le sui, ma faamatala atu o le Pepa I-797 o loo faatumauina le malosi o se kata lanu meamata.
“Sa ia fai mai e leai.Ona faaali mai lea e le sooupu ia i matou se pepa i totonu o loʻo fai mai ua faʻasalaina United mo le ave o le I-797 i Mekisiko, "o le tala lea a Paul ia te aʻu."Na ia taʻu mai ia i matou e le o le faiga lea a le kamupani vaalele, ae o le tulafono a le malo Mekisiko."
Fai mai Paulo, na ia mautinoa e sese le sui sooupu, ae na ia iloa e leai se aoga o le finau atili.Ina ua fautua mai le sui o Paul ma Sheila e faaleaogaina la latou faigamalaga ina ia mafai ona latou maua le United credit mo vaalele i le lumanaʻi, na ia ioe.
"Ou te manatu o le a ou galue i lena mea mulimuli ane ma United," o le tala lea a Paul ia te aʻu.“Muamua, e tatau ona ou mafaufau pe faapefea ona ave i matou i Mekisiko mo le faaipoipoga.”
Na vave ona logoina Paul e faapea ua faaleaogaina e le United Airlines le latou tusi ma ofo atu ia i latou se tupe e $1,147 i le lumanai mo le vaalele mo le malaga misi i Cancun.Ae na tusi e le ulugaliʻi le malaga ma Expedia, lea na faʻatulagaina ai le malaga e avea o ni tiketi se lua e le fesoʻotaʻi le tasi i le isi.O le mea lea, Frontier toe faafoi tiketi e le toe faʻafoʻi.E $458 le tau faaleaogaina e le kamupani vaalele ma tuuina atu le $1,146 e fai ma aitalafu mo malaga i le lumanai.Na molia foi e Expedia le ulugalii i le $ 99 tau faʻaleaogaina.
Ona liliu atu lea o Paul i le Spirit Airlines, lea na ia faʻamoemoe o le a le faʻalavelave tele e pei o United.
“Na ou tusiina le vaalele a le Agaga mo le aso e sosoo ai ina ia matou le misia le malaga atoa.E silia ma le $2,000 le tau o tiketi i minute mulimuli,” o le tala lea a Paul."O se auala taugata e toe faaleleia ai mea sese a United, ae e leai sau filifiliga."
O le aso na soso’o ai, na aga’i atu ai le ulugali’i i le fa’ailoga siaki a le kamupani va’alele a le Spirit Airlines ma fa’amaumauga e pei o le aso na muamua atu.Ua talitonu Paulo o loʻo ia Sheila le mea e manaʻomia e fai ai se malaga manuia i Mekisiko.
O le taimi lenei e matua ese lava.Na latou tu'uina atu pepa i le aufaigaluega a le Spirit Airlines, ma maua ai loa e le ulugali'i a la pepa ulufale e aunoa ma se fa'atuai.
I ni itula mulimuli ane, na faailogaina ai e le au ofisa femalagaaʻi Mekisiko le tusifolau o Sheila, ma e leʻi umi ae fiafia le ulugalii i le cocktails i tafatafa o le sami.Ina ua taunuu le Bergaras i Mekisiko, o la latou malaga sa le mautonu ma fiafia (lea, e tusa ai ma Paulo, na tauamiotonuina ai i latou).
Ina ua toe foi mai le ulugalii mai le tafaoga, sa naunau Paulo e faamautinoa e le tupu se faaletonu faapena i se isi tagata e umia pepa lanu meamata.
After submitting his complaint to United Airlines and not receiving confirmation that she made a mistake, Paul sent his story to tip@thepointsguy.com and asked for help. In no time, his disturbing story arrived in my inbox.
Ina ua ou faitau i le tala a Paulo e uiga i le mea na tupu i le ulugalii, sa ou lagona le faanoanoa i mea na la oo i ai.
Ae ui i lea, ou te masalo foi e leai se mea sese na faia e United e ala i le musu e faʻatagaina Sheila e malaga i Mekisiko ma se kata lanumeamata ua maeʻa.
I le aluga o tausaga, sa ou taulimaina le faitau afe o faitioga a tagata faatau.Ole pasene tele o nei mataupu e a'afia ai tagata femalagaa'i o lo'o fenumiai i femalagaiga ma mea e mana'omia e ulufale ai i nofoaga i fafo.E le'i sili atu ona moni lenei mea i le taimi o se fa'ama'i.O le mea moni, o tafaoga a tagata femalagaaʻi faʻavaomalo faʻapitoa ma poto masani ua faʻaleagaina e le vevesi, vave suiga faʻatapulaʻaina o femalagaaiga e mafua mai i le coronavirus.
Peita’i, e le o le fa’ama’i lea na mafua ai le tulaga o Paulo ma Sheila.O le toilalo o le aso malolo na mafua ona o le le malamalama i tulafono lavelave o femalagaaiga mo tagata nofomau o le Iunaite Setete.
Sa ou toe iloiloina le faamatalaga o loo i ai nei na tuuina mai e le konesula Mekisiko ma toe siaki le mea ou te talitonu o le tulaga lea.
Tala leaga mo Paul: E le taliaina e Mekisiko le Pepa I-797 e avea o se pepa malaga aloaia.Sa malaga Sheila ma se pepa lanu meamata e le aoga ma se tusifolau Filipino e aunoa ma se visa.
Na faia e le United Airlines le mea saʻo e ala i le teena o lona alu i luga o se vaalele i Mekisiko.
E le tatau i tagata e umia pepa lanumeamata ona faalagolago i se pepa I-797 e faamaonia ai le nofomau o Amerika i se atunuu ese.O lenei fomu e fa'aogaina e US Immigration ma fa'atagaina ai latou e umia pepa lanu meamata e toe fo'i i le fale.Ae leai se isi malo e manaʻomia e talia le faʻaopoopoga I-797 e fai ma faʻamaoniga o le nofomau i Amerika-e foliga mai latou te le faia.
O le mea moni, na taʻu manino mai e le konesula Mekisiko i luga o le Pepa I-797 ma se pepa lanu meamata ua maeʻa, e faʻasaina le ulufale atu i totonu o le atunuʻu, ma o le tusifolau ma le kata lanumeamata a se tagata nofomau e tatau ona le maeʻa:
Na ou faasoa atu lenei faamatalaga ia Paul, ma faailoa atu afai e faataga e le United Airlines ia Sheila e alu i luga o le vaalele ae le mafai ona ulufale, e ono faasalaina i latou.Na ia siakia le faasilasilaga a le konesula, ae na ia faamanatu mai ia te au e lei maua e le Spirit Airlines se faafitauli i pepa a Sheila po o ofisa o femalagaaiga i Cancun.
E iai foʻi le fetuutuunaʻi o tagata ofisa o femalagaaʻiga i le faia o filifiliga pe faataga tagata asiasi e ulufale mai i le atunuu.Sa faigofie lava ona faafitia Sheila, taofia, ma toe foi atu i Amerika i le isi vaalele avanoa.(Ua ou lipotia le tele o mataupu o tagata malaga e le lava pepa malaga na taofia ona toe foi vave atu lea i le mea na latou o ese ai. O se mea e sili ona le fiafia.)
E lei umi ae ou maua le tali mulimuli o loo sailia e Paulo, ma sa ia manao e faasoa atu i isi ina ia latou le oo i le tulaga lava e tasi.
Ua fa'amaonia mai e le Konesula a Cancun: "I se tulaga lautele, o tagata Amerika o lo'o malaga i le atunu'u o Mekisiko e tatau ona i ai se tusifolau aoga (atunuu na afua mai ai) ma se pepa lanu meamata LPR ma se visa US."
Na mafai e Sheila ona talosaga mo se visa Mekisiko, lea e masani ona 10 i le 14 aso e faʻamaonia ai, ma atonu na taunuu e aunoa ma se faʻalavelave.Ae o le I-797 ua mae'a le pepa lanu meamata e le fa'atagaina mo United Airlines.
Mo lona lava filemu o le mafaufau, ou te fautua atu ia Paul e faʻaaoga se tusifolau faʻapitoa patino, visa, ma siaki faʻafomaʻi IATA ma vaʻai pe o le a le mea e fai mai e uiga ia Sheila e mafai ona malaga i Mekisiko e aunoa ma se visa.
O le fa'apolofesa o lenei meafaigaluega (Timatic) o lo'o fa'aogaina e le tele o kamupani va'alele i le siaki-i totonu ina ia mautinoa o lo'o i ai a latou pasese pepa latou te mana'omia e ulufale ai i le va'alele.Ae ui i lea, e mafai ma e tatau ona faʻaaoga e tagata malaga le kopi saoloto aʻo leʻi oʻo i le malaevaalele e faʻamautinoa latou te le misia pepa malaga taua.
Ina ua faaopoopo e Paul faamatalaga patino uma a Sheila, na maua e Timatic le tali na fesoasoani i le ulugalii i ni nai masina muamua atu ma faasaoina ai i laua toeitiiti atoa le $3,000: Sa manaomia e Sheila se visa e malaga ai i Mekisiko.
O le laki mo ia, na faʻatagaina o ia e le ofisa femalagaaʻi i Cancun e ulufale atu e aunoa ma se faʻafitauli.E pei ona ou aʻoaʻoina mai le tele o mataupu na ou faʻatalanoaina, o le faʻatagaina e te alu i luga o se vaalele i lou taunuuga e faʻalavelave.Peitai, e sili atu le leaga o le taofia i le po ma toe tipoti atu i lou atunuu e aunoa ma se taui ma se faatagaga.
I le faaiuga, na fiafia Paul i le savali manino na maua e le ulugalii e faapea o Sheila o le a maua se pepa lanu meamata ua maeʻa i se taimi lata mai.E pei o faiga uma a le malo i taimi o faʻamaʻi, o tagata talosaga e faʻatali e faʻafouina a latou pepa e tatau ona tuai.
Ae o lea ua manino i le ulugali’i, afai la te toe malaga i fafo a’o fa’atalitali, e mautinoa lava e le fa’alagolago Sheila i le Pepa I-797 e fai ma ana pepa malaga.
O le i ai o se kata lanu meamata ua uma le aoga e faigata ai ona faʻatautaia le lalolagi.O tagata faimalaga o loʻo taumafai e malaga i se vaʻalele faʻavaomalo ma se pepa lanu meamata ua maeʻa e ono feagai ma faʻafitauli i le taimi e alu ese ai ma taunuu.
O se kata lanumeamata aoga e le'i muta le aoga.E le otometi ona leiloa le tulaga nofomau a i latou e umia pepa lanumeamata ua uma le aoga, ae o le taumafai e malaga i fafo a o iai i le setete e matua matautia lava.
O le Green Card ua mae'a e le gata e le o se pepa aloaia mo le ulufale atu i le tele o atunuu i fafo, ae mo le toe ulufale i totonu o le Iunaite Setete.E tatau i tagata o lo'o umia pepa lanumeamata ona manatua lenei mea ona o le a muta a latou kata.
Afai e uma le aoga o le card a le tagata e umia pepa a o iai i fafo, e ono faigata ona alu i le vaalele, ulufale pe tuua le atunuu.E sili ona talosaga mo le faafouga a o lei oo i le aso e muta ai.E mafai e tagata nofomau tumau ona amata le faiga fa'afou e o'o atu i le ono masina a'o le'i o'o i le aso e muta ai le kata.(Manatua: E 90 aso a'o le'i muta a latou kata lanu meamata e amata ai le faiga.)


Taimi meli: Ian-09-2023